Ander landbouwlandschap NO-Nederland

De gevolgen van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) voor de agrarische sector in Noordoost (NO)-Nederland zijn groot. Dat leidt tot een verschuiving van het landbouwlandschap in de noordoostelijke provincies.

Ander+landbouwlandschap+NO%2DNederland
© Nieuwe Oogst

Dat concludeert ABN Amro in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Nederlandse aardappelzetmeelketen: van gedwongen huwelijk naar ketenpartners’.

Toeslagen zijn niet langer leidend voor de keuze van gewassen en ruimen het veld voor een ‘flatrate’, een vergoeding per hectare. Akkerbouwers worden daardoor geconfronteerd met minder inkomsten en het ondernemerschap in de regio krijgt een impuls.

Bedrijfsvoering

Telers zullen volgens de bank bewuster kiezen voor het gewas dat ze willen telen en hun bedrijfsvoering optimaliseren. De relatie tussen aardappelzetmeeltelers en verwerker Avebe wordt zakelijker.

Telers staan voor de uitdaging de opbrengsten per hectare te verhogen om de terugval in toeslagen te compenseren. Dat resulteert in meer marktgericht telen en ook een verschuiving naar andere gewassen.

Zetmeelaardappelen

De teelt van zetmeelaardappelen is door de ontkoppeling niet langer vanzelfsprekend. Avebe investeerde in efficiency, kostenverlaging en proces- en productinnovatie. Door deze strategie is de marktpositie versterkt en de prijs van zetmeel verhoogd.

De toekomst van de sector wordt bepaald door een goed samenspel tussen aardappelzetmeeltelers en Avebe, stelt de bank. Dat geldt ook voor verhoging van de productie per hectare en verdere versterking van de marktpositie van Avebe.

· Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer