Ander+landbouwlandschap+NO%2DNederland
© Nieuwe Oogst

Ander landbouwlandschap NO-Nederland

De gevolgen van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) voor de agrarische sector in Noordoost (NO)-Nederland zijn groot. Dat leidt tot een verschuiving van het landbouwlandschap in de noordoostelijke provincies.

Dat concludeert ABN Amro in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Nederlandse aardappelzetmeelketen: van gedwongen huwelijk naar ketenpartners’.

Toeslagen zijn niet langer leidend voor de keuze van gewassen en ruimen het veld voor een ‘flatrate’, een vergoeding per hectare. Akkerbouwers worden daardoor geconfronteerd met minder inkomsten en het ondernemerschap in de regio krijgt een impuls.

Bedrijfsvoering

Telers zullen volgens de bank bewuster kiezen voor het gewas dat ze willen telen en hun bedrijfsvoering optimaliseren. De relatie tussen aardappelzetmeeltelers en verwerker Avebe wordt zakelijker.

Telers staan voor de uitdaging de opbrengsten per hectare te verhogen om de terugval in toeslagen te compenseren. Dat resulteert in meer marktgericht telen en ook een verschuiving naar andere gewassen.

Zetmeelaardappelen

De teelt van zetmeelaardappelen is door de ontkoppeling niet langer vanzelfsprekend. Avebe investeerde in efficiency, kostenverlaging en proces- en productinnovatie. Door deze strategie is de marktpositie versterkt en de prijs van zetmeel verhoogd.

De toekomst van de sector wordt bepaald door een goed samenspel tussen aardappelzetmeeltelers en Avebe, stelt de bank. Dat geldt ook voor verhoging van de productie per hectare en verdere versterking van de marktpositie van Avebe.

· Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer