ABN+Amro%3A+krimp+areaal+peen
©

ABN Amro: krimp areaal peen

Door de stroeve marktomstandigheden krimpt het areaal peen in Nederland in het komende seizoen licht, verwacht Thijs Pons van ABN Amro. Volgens hem vraagt de teelt om innovatie van producten en kostprijsbeheersing.

In het afgelopen decennium steeg de teelt van bos-, was- en winterpeen. Het areaal nam toe van ruim 4.700 hectare in 2000 tot 6.176 in 2012, een stijging van ruim 30 procent. De consumptie van peen laat geen grote groei zien.

In andere Europese-lidstaten telen boeren ook veel peen. Een belangrijke concurrent van Nederland is Polen. In dit land breidde het areaal en de productie de afgelopen jaren sterk uit.

Weinig onderscheidend

Het bulkproduct is in het winkelschap weinig onderscheidend. In beperkte mate is de peen voorbewerkt, zoals voorverpakt of gesneden. Andere variëteiten zijn er nauwelijks.

‘Er zijn mogelijkheden andere toepassingsmogelijkheden, bijzondere smaken en dergelijke’, zegt Pons.

Export

De export naar Europese Unie-landen is van groot belang voor Nederlandse peentelers. In 2012 is een derde deel van de geëxporteerde peen in Duitsland afgezet.

Landen in Oost-Europa, zoals Rusland, Tsjechië en Roemenië, zijn ook belangrijke afnemers. Sterke concurrentie vanuit Polen hindert de export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer