Instorten+bestuiversnetwerk+risico
© Nieuwe Oogst

Instorten bestuiversnetwerk risico

Bij het te sterk teruglopen van het aantal bestuivende insecten in een gebied is het risico groot dat de biodiversiteit daarna moeizaam herstelt. Dat is de conclusie van Wageningse onderzoekers die een wiskundig model maakten voor biodiversiteit en bestuiving.

Als het aantal bestuivers onder een kritische ondergrens komt, kan dat leiden tot het plotseling uitsterven van talloze soorten, schrijven de wetenschappers in tijdschrift Ecology Letters.

Bij lichter dalende aantallen bestuivers beschermt een ingewikkeld netwerk van planten en hun bestuivers de soorten voor uitsterven.

Moeilijke omstandigheden

Onder moeilijke omstandigheden worden de insecten meer afhankelijk van elkaar. Worden die omstandigheden nog moeilijker, dan werkt dat nadelig op de soorten.

Herstel van de ecologie, nadat dit kritische punt is gepasseerd, vereist wellicht verbeteringen die verder gaan dan het terugbrengen naar de omstandigheden voordat het kritische punt werd bereikt.

Landbouwgewassen

Wereldwijd is ongeveer 80 procent van de plantensoorten afhankelijk van bestuiving door insecten en andere dieren. Ook landbouwgewassen hebben vaak bestuivers nodig.

De directe bijdrage aan de wereldvoedselproductie door bestuivers schatten de Wageningse onderzoekers op 150 miljard euro.

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  6° / -3°
  10 %
 • Zaterdag
  6° / -4°
  10 %
Meer weer