Geen+versneld+onderzoek+neonicotino%C3%AFden
© Willem Dijkema

Geen versneld onderzoek neonicotinoïden

Er is geen aanleiding om versneld onderzoek te doen naar de effecten op de gezondheid van bijen van de neonicotinoïden thiacloprid en acetamiprid.


Dat stelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
Thiacloprid is de werkzame stof in zeven gewasbeschermingsmiddelen waaronder het insecticide CaLypso. Acetamiprid wordt in één middel gebruikt.

Individuele stoffen

Nieuwe studies waarin het effect van deze individuele stoffen op bijen is onderzocht, geven geen directe aanleiding om versneld te gaan herbeoordelen, laat Dijksma weten.

De Europese Commissie bereidt nog wel een herbeoordeling voor voor deze middelen.

Combinatie middelen

Wel bestaat er een gevaar dat door het gebruik van een combinatie van gewasbeschermingsmiddelen de toxiciteit voor bijen kan toenemen.

'Hiermee wordt bij de beoordeling rekening gehouden, zegt Dijksma. 'Maar het kan zijn dat door sterke interactie tussen middelen het risico voor bijen groter wordt.'

De Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA gaat met andere kennisinstellingen bekijken wat de gevaren hiervan zijn. In februari 2014 kan het Ctgb daarover de eerste conclusies melden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer