Veenendaal+in+de+bres+voor+bijen
© Alpha Communications

Veenendaal in de bres voor bijen

Voor gemeente Veenendaal plant bollenkweker Jac. Uittenbogaard uit Noordwijkerhout ruim 90.000 bloembollen in het centrum. Deze speciale bloembollen leveren een positieve bijdrage aan de Veense bijenvolken.

Het planten van de bloembollen bij de Duivenweide gebeurt door een planten-onder-grasmachine, die 25.000 bollen per uur plant. De machine tilt het gras als een tapijt op en strooit het bollenmengsel onder de zoden. In totaal wordt 370 vierkante meter beplant.

Veenendaal is de eerste gemeente die dit najaar het bloembollenmengsel voor bijen plant. De komende weken volgen gemeenten Nederlek, Noordwijk, Overbetuwe en Steenbergen.

Bijenbeleid

Projectvoorbereider van gemeente Veenendaal Menno Buis: 'We hebben met ons beleid aandacht voor bijen en andere insecten. Dat doen we met drachtplanten die veel nectar en stuifmeel leveren'.

Daarom wordt deze speciale bloembollenmix dit najaar gezaaid die vanaf het vroege voorjaar zal bloeien. 'Een mooie bijkomstigheid is dat de bollen in het gazon geen extra beheerkosten met zich meebrengen', stelt hij.

Bollen voor bijen

Het bloembollenassortiment is mede door kweker Jac. Uittenbogaard op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Daarbij is gekozen voor verwilderingssoorten die relatief veel nectar en stuifmeel produceren.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer