Daling stikstof- en fosfaatuitscheiding 2012

De stikstof- en fosfaatuitscheiding namen in 2012 beide af ten opzichte van het voorgaande jaar. De stikstofuitscheiding daalde van 477 tot 461 miljoen kilo N en de fosfaatexcretie van 170 tot 161 miljoen kilo P2O5, meldt het CBS.

Daling+stikstof%2D+en+fosfaatuitscheiding+2012
© Marcel Bekken

De belangrijkste oorzaken zijn lagere stikstof- en fosforgehalten van mengvoer voor rundvee, varkens en pluimvee en een kleinere varkens- en pluimveestapel.

De lagere mineralengehalten van rundveemengvoer hangen samen met afspraken tussen de rundveesector en mengvoerfabrikanten. Deze vallen onder het voerspoor waarbij limieten zijn gesteld aan het fosfaatgehalte van rundveemengvoer.

Mineralenuitscheiding

Zowel voor stikstof als voor fosfaat ligt het niveau van de mineralenuitscheiding in 2012 onder het plafond dat de Europese Commissie voor Nederland stelt. Het totale volume aan geproduceerde dunne en vaste mest veranderde vorig jaar niet.

Vanaf het begin van de jaren negentig stelt Werkgroep Uniformering berekening Mesten mineralencijfers (WUM) jaarlijks standaardfactoren vast voor de mestproductie en mineralenuitscheiding per diercategorie.

Dierlijke mest

De productie van dierlijke mest en de uitscheiding van stikstof, fosfaat en kali worden berekend door de standaardfactoren per diercategorie te vermenigvuldigen met het aantal dieren in de Landbouwtelling.

Klik voor complete overzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer