FarmDroid biedt voordelen, maar 'is er nog niet'

De FarmDroid biedt duidelijk voordelen, maar deze autonome veldrobot komt ook met een groot aantal uitdagingen. Dat bleek tijdens een demo die onlangs plaatsvond in het Noord-Brabantse Haps.

Akkerbouwer Joost Derks uit het Brabantse Volkel heeft drie seizoenen met de FarmDroid gewerkt. Hij schafte de robot aan, omdat zijn bedrijf inspiratieboerderij bij Groeikracht Cosun werd. Hij heeft de robot ingezet in suikerbieten en cichorei. 'Positief is de nauwkeurigheid van de machine. Nadeel is de tijd die erin gaat zitten. Je moet het leuk vinden en er tijd in willen stoppen. We zien natuurlijk aankomen dat er dingen veranderen. Dus we moeten dingen proberen, zodat we voorbereid zijn', zegt Derks.

Akker- en tuinbouwer Maarten Robben uit het Noord-Brabantse Haps besloot in samenwerking met Solynta dit jaar de FarmDroid te gebruiken bij een proef met zaaiaardappelen. Doel was om onkruid beter onder controle te krijgen. 'Het zaaiwerk is heel secuur. De machine is licht. Maar als de grond los is, dan heeft ie moeite om tractie te houden. Bij het schoffelen moet je kort op het zaadje kunnen zitten. Het schoot alsnog onder het onkruid', vertelt Robben.


Rendabel is de robot nog niet. 'De capaciteit is nog vrij beperkt. Die zal echt omhoog moeten', vindt Derks. Robben is nog niet van plan de veldrobot zelf aan te schaffen. 'Ik wil wel doorgaan met optimaliseren, zodat ie op het hele bedrijf kan gaan lopen. Maar we zijn er nog niet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 13°
    5 %
  • Woensdag
    21° / 12°
    5 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    70 %
Meer weer