Utrecht heeft slapende emissierechten nodig

Provincie Utrecht doet een dringend beroep op gemeenten en op de collegialiteit van veehouders met slapende stikstofemissierechten om deze beschikbaar te stellen voor de salderingsbank.

Utrecht+heeft+slapende+emissierechten+nodig
© Nieuwe Oogst

Door uitspraken van de Raad van State moet de provincie haar salderingsbank tegen het licht houden. 'De bank is houdbaar, maar er zijn veel minder rechten beschikbaar voor nieuwe uitbreiders.'

Dat vertelt vergunningverlener Roland Zoer van provincie Utrecht. Nieuwe jurisprudentie bepaalt namelijk dat de vulling van de bank uit de periode 2004 tot februari 2011 alleen nog voor interim-uitbreiders kan worden gebruikt.

Krapte

'De vulling was al krap en nu is er helemaal weinig meer over voor nieuwe uitbreiders. Zonder nieuwe vulling kunnen we in de komende salderingsronde in januari niemand helpen', zegt Zoer. Als het tegenzit, ligt het salderen tot de zomer stil.

Een ander probleem is de vertraging die 79 recente uitgegeven NB-wetvergunningen oplopen door beroepen van de protestjuristen Mobilisation for the Environment (MOB).

Beroeptermijn

'Pas als de beroepstermijn is verstreken, kunnen we een hoorzitting organiseren. Ook nog niet gepubliceerde vergunningen moeten we checken op de nieuwe situatie', licht Zoer toe.

Hij benadrukt dat de salderingsbank op punten moet worden aangepast, maar dat het stikstofbeleid van Utrecht wel stand houdt. Dit in tegenstelling tot het beleid van de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland, dat de laatste maanden sneuvelde.

LTO Noord-afdelingen

Het provinciaal bestuur van LTO Noord Utrecht heeft maandag afdelingsbestuurders verzocht bij hun gemeenten druk te zetten om slapende rechten alsnog binnen te brengen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer