Mestsoort+afstemmen+op+gewasbehoefte
© Nieuwe Oogst

Mestsoort afstemmen op gewasbehoefte

Met een dynamisch stikstofmodel kunnen akkerbouwers hun stikstofgiften beter afstemmen op de behoefte van het te telen gewas.

Het stikstofmodel controleert of er tijdens het groeiseizoen in de bodem voldoende minerale stikstof aanwezig is. Het Louis Bolk Instituut, PPO en Agrifirm Plant ontwikkelden het model als ondersteuning voor bemestingsplannen van akkerbouwers.

Tijdens de Bodemdag van Agrifirm Plant in Tollebeek demonstreerde kenniscoördinator Karin Oonk het dynamische N-model aan de hand van een voorbeeld met wintertarwe. Het model berekent de minerale stikstof uit de bodemvoorraad en de gebruikte of te gebruiken meststoffen.

Meer inzicht

'Het model geeft onder meer inzicht in het afstemmen van de juiste mestsoort op de gewasbehoefte. Voor wintertarwe geldt bijvoorbeeld dat vroeg in het seizoen al veel minerale stikstof in de bodem aanwezig is. Kalverdrijfmest en varkensdrijfmest zijn daarom in dit geval de meeste geschikte mestsoorten.'

Oonk adviseert akkerbouwers om bij mestanalyses ook altijd het gehalte voor N-mineraal te laten bepalen. 'Per partij mest kan de hoeveelheid direct beschikbare stikstof sterk variëren. Meestal is dat afhankelijk van het rantsoen van de dieren.'

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer