Slot+stikstofemissie+van+bedrijven+af
© Ruben Meijerink

Slot stikstofemissie van bedrijven af

De beperkingen in de economische ontwikkelingsruimte voor agrarische bedrijven door de stikstofemissie worden weggenomen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) met de provincies afgesproken in het Natuurpact.

Met het extra geld voor het natuurbeleid worden ook de beperkingen in de economische ontwikkelingsruimte door de stikstofemissie weggenomen. Die financiële bijdrage wordt mede mogelijk gemaakt door de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

De door het Rijk voor natuur aangekochte gronden worden overgedragen aan de provincies. Verder levert het nieuwe natuurbeleid veertigduizend extra banen op, geeft de bewindsvrouw aan.

De partijen willen in 2027 minimaal 80.000 hectare nieuwe natuur realiseren, de biodiversiteit verbeteren en internationale natuurdoelen bereiken.

Natuurnetwerk

Er is in totaal tot en met 2017 800 miljoen euro beschikbaar en daarna structureel 200 miljoen euro per jaar. 'De provincies worden nu geheel verantwoordelijk om samen met de maatschappelijke organisaties het natuurnetwerk te realiseren', geeft Dijksma aan.

‘Met dit Natuurakkoord worden forse stappen gezet naar een robuust natuurnetwerk. Een goede balans tussen bescherming van de natuur en voldoende ruimte voor economische ontwikkeling is de basis voor een welvarende samenleving en duurzame economische groei.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer