LTO%3A+verzoek+extra+stikstof+spruitkool
© Studio Kastermans

LTO: verzoek extra stikstof spruitkool

LTO Nederland heeft bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) een verzoek neergelegd om vanwege de wateroverlast extra stikstof te mogen strooien in met name spruitkool.

De overmatige neerslag van afgelopen weekend bemoeilijkt volgens specialist mest en mineralen Mark Heijmans van LTO Nederland de opname van stikstof.

'Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en het oogstmoment van de kool kan een aanvullende stikstofgift van 40 tot 70 kilo per hectare gewenst zijn.'

Het verzoek van LTO heeft betrekking op alle koolgewassen, maar zal vooral van toepassing zijn op spruitkool op zwaardere gronden voor zover die nog enkele maanden op het land blijft staan.

Antwoord op korte termijn

Heijmans hoopt op korte termijn een antwoord te krijgen van EZ en heeft ondertussen ook bij enkele Kamerleden het verzoek neergelegd om vragen over deze kwestie te stellen aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

In voorgaande jaren gaf de overheid al vaker toestemming om extra stikstof te strooien na flinke regenval. Heijmans vindt nu dat EZ al heel goed vooruit kan lopen op het voorstel voor een calamiteitenregeling in het nieuwe Actieprogramma voor de nitraatrichtlijnen.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer