Nog geen extra stikstof in spruiten

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) geeft ondanks de zware neerslag van afgelopen weken voorlopig nog geen toestemming voor een extra stikstofgift in spruiten. LTO diende hiertoe onlangs een verzoek in.

Nog+geen+extra+stikstof+in+spruiten
© Yvonne Hurkens

VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg Dijksma deze week naar de stand van zaken. De bewindsvrouw vertelt onder meer dat ze het verzoek om een extra stikstofgift betrekt in het overleg met de Europese Commissie over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Lodders veronderstelt dat de zware regenval leidde tot omzetting van nitraat in vrije stikstof dat ontsnapt uit de bodem. Ze vraagt of Dijksma de opvatting deelt dat een tekort aan stikstof ten koste van de vitaliteit van het gewas gaat.

Ook wijst het VVD-Kamerlid erop dat in voorgaande jaren verzoeken om extra stikstof bij neerslag van 60 millimeter in 48 uur wel zijn gehonoreerd.

Alleen in 2007

Dijksma antwoordt dat een extra stikstofgift de afgelopen acht jaar alleen is toegestaan in 2007 na zware neerslag in juni en juli. Ook gaat ze ervan uit dat na de hoge temperaturen in het groeiseizoen het meeste nitraat in de bodem al is omgezet in gasvormige stikstofverbindingen.

Over de meerwaarde van het gebruik van stikstof in de winterperiode bestaan volgens Dijksma verschillen van inzicht.

Opbrengst en kwaliteit

Een studie van PPO toont aan dat stikstofgiften tot drie of vier weken voor de oogst van belang zijn voor behoud van opbrengst en kwaliteit van de spruiten.

Aan de andere kant zijn er geen praktijkproeven bekend die de landbouwkundige noodzaak van bijmesten na 15 september aantonen.

Calamiteitenregeling

Dijksma legt overigens in haar schriftelijke reactie uit dat in het vijfde actieprogramma een calamiteitenregeling is opgenomen die een verzoek om onder meer extra stikstof overbodig maakt.

'Een extra gift is dan altijd toegestaan als voldaan is aan de voorwaarden van de regeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer