HBAG: sierteeltexport krimpt 3 procent

De exportwaarde van bloemen en planten blijft dit jaar 3 procent achter bij het niveau van verleden jaar. Dat voorspelt HBAG Bloemen en planten op basis van de exportstatistieken tot en met november.

HBAG%3A+sierteeltexport+krimpt+3+procent
© FloraHolland

Er werd in 2012 een exportwaarderecord behaald van 5,4 miljard euro. Dit jaar zal de export tot 5,2 miljard euro reiken, meldt HBAG.

Tot en met november is de achterstand 4 procent. De vooruitzichten voor een positieve kerstmaand zijn evenwel beter dan vorig jaar. Exporteurs en groothandelaren mikken voor 2014 op een stabilisatie tot lichte groei van de exportomzet.

Krimp

Met een krimp van 3 procent tot 386 miljoen euro was november dit jaar de achtste maand waarin de exportwaarde van bloemen en planten achterbleef in vergelijking met 2012.

Bloemen leverden in november 5 procent in tot een uitvoerwaarde van 235 miljoen euro. Tot en met november blijft de snijbloemenwaarde steken op ruim 2,9 miljard euro, bijna 4 procent minder dan in 2012.

Planten

Planten deden het in november iets beter en bij deze productgroep werd een beperkte plus genoteerd van 1 procent tot 151 miljoen euro. Tot en met november stokte de exportomzet in pot- en tuinplanten op 1,9 miljard, 3 procent minder dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer