Sierteeltexport+daalt+opnieuw
© FloraHolland

Sierteeltexport daalt opnieuw

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is in augustus voor de zesde achtereenvolgende maand gedaald en stokt tot en met augustus op 3,7 miljard euro.

De uitvoerwaarde blijft daarmee 4 procent achter bij vorig jaar en ligt net boven de exportomzet van 2011. Dat blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

De daling is bij bloemen en planten even groot. Minder bestedingsruimte bij de consument drukt de vraag in Europa, verklaart HBAG Bloemen en Planten de teruggang. Europa is voor bloemen en planten uit Nederland verreweg de belangrijkste markt.

In augustus kromp de exportwaarde van snijbloemen met 7 procent tot de som van 212 miljoen euro. De exportwaarde van pot- en tuinplanten daalde de afgelopen maand met 4 procent.

Verontrustend

Volgens HBAG Bloemen en Planten zijn de exportcijfers verontrustend, omdat nooit eerder voor de zesde achtereenvolgende maand een omzetdaling in de boeken is geschreven.

'Tenzij september een spectaculaire toename laat zien, moet voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal rekening worden gehouden met een krimp van exportwaarde', meldt het hoofdbedrijfschap.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer