Rietgors vreest voor akkerranden

Agrarische natuurvereniging Rietgors op de Hoeksche Waard vreest dat er volgend jaar geen geld is voor de 450 kilometer bloemrijke akkerranden op het Zuid-Hollandse eiland.

Rietgors+vreest+voor+akkerranden
© John Poppe

Het zesjarige-project en de subsidiëring daarvan lopen dit jaar af. Met steun van provincie Zuid-Holland en gemeenten op de Hoeksche Waard betaalt waterschap Hollandse Delta boeren om natuurstroken langs de akkers aan te leggen.

Deze agroranden bestaan uit gras-, graskruid- en bloemstroken en dienen als buffers tussen sloten en gewassen.

Zorgen

'We hadden gehoopt dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2014 in werking treedt en dit mogelijkheden biedt voor randenbeheer. Nu komt het GLB niet eerder dan 2015. Vandaar onze zorgen voor 2014', stelt voorzitter Janneke Zevenbergen van Rietgors.

'De randen worden hoog gewaardeerd zowel door boeren als burgers op de Hoeksche Waard', aldus Zevenbergen. 'Laten we hopen dat alle energie die de deelnemende boeren en anderen in het randenbeheer hebben gestoken niet voor niets is geweest.'

Mengsel

Rietgors kijkt elk jaar kritisch hoe de randen zich ontwikkelen en welke soorten bloemen het goed doen. De monitoring van de zomer 2012 gaf geen aanleiding om het mengsel van de agroranden aan te passen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer