HLB: AM-bemonstering met quad

Bedrijfslaboratorium HLB biedt aardappeltelers en bollenkwekers de mogelijkheid om hun percelen intensief te bemonsteren op aardappelmoeheid (AM).

HLB%3A+AM%2Dbemonstering+met+quad
© HLB

In Groningen, Friesland en Flevoland maken de monsternemers gebruik van een quad die is uitgerust met een gps-systeem. De bemonstering is onderdeel van een HLB-begeleidingstraject samen met de firma's ProfytoDSD en Pars om grond AM-vrij te maken en te houden.

Aan de hand van de bemonsteringsuitslagen en met de kennis van de percelen wordt een bedrijfsbreed advies gegeven. Meestal betreft het de beste bestrijdingsmaatregelen en daarbij een aanbeveling voor de rassenkeuze bij de teelt van aardappelen.

Kerende grondbewerking

Beste tijdstip voor bemonstering is volgens HLB direct na de teelt, voor een kerende grondbewerking. In volggewassen waar na de aardappelteelt niet is geploegd of gespit, kan nog prima een intensieve bemonstering worden uitgevoerd.

Met een quad steekt HLB circa zevenhonderd monsters per hectare. Door de intensiteit van de bemonstering is de kans groter dat ook kleine besmettingshaarden worden vastgesteld.

Juiste stroken

Het gps-systeem zorgt ervoor dat de juiste maatregelen voor de bestrijding van de aaltjes ook op de juiste stroken kunnen worden uitgevoerd. Meer informatie over het bemonsteren op aardappelmoeheid is te vinden op de website van HLB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer