Rol micro-elementen bij zetmeelaardappelen

De opbrengst van zetmeelaardappelen blijft al een groot aantal jaren achter, ondanks de hogere opbrengstpotentie van nieuwe rassen. De oorzaak ligt deels bij elementen als zwavel, borium en mangaan.

Rol+micro%2Delementen+bij+zetmeelaardappelen
© nieuwe oogst

Deze -micro-elementen geven boeren niet met de standaardbemesting van stikstof, fosfaat en kalium. Borium, zwavel en mangaan zijn nodig voor gezonde, optimaal producerende gewassen.

De beschikbaarheid en opneembaarheid van deze nutriënten is vermoedelijk een belangrijk opbrengstbeperkende factor. Dat blijkt uit veldproeven die in 2011 en 2012 zijn uitgevoerd op zandgrond in Noordoost-Nederland.

Borium en zwavelgift

HLB, Blgg AgroXpertus en NMI voerden het onderzoek met negen bemestingsvarianten uit in opdracht van Productschap Akkerbouw. De proef lag op zandgrond in praktijkpercelen in het Drentse Hijken.

Uit de resultaten van 2011 blijkt dat het hoogste veldgewicht zetmeelaardappelen en het hoogste basisgewicht zijn verkregen als borium- en zwavelgift voor het poten volledig aan de bodem werden toegediend.

Wortelstelsel

Borium en zwavel hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het wortelstelsel en daarmee op het effectief nutriëntenopnemend oppervlak ervan.

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de fotosynthese en is dan ook van groot belang voor opbouw en instandhouding van het assimilatie apparaat van de plant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer