HLB: minder bladvlekken aardappelen

Volgens onderzoeksinstituut HLB blijkt uit via de diagnoseservice LeafSpot binnengekomen meldingen dat de aantastingen door bladvlekken in aardappelen dit jaar meevallen.

HLB%3A+minder+bladvlekken+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Ook zijn de symptomen van de gevonden bladvlekken vrij mild, constateert HLB in een persbericht over de resultaten van LeafSpot. Het onderzoeksinstituut ontving dit jaar aardappelmonsters uit het hele land en startte vanaf begin juni met de diagnose.

De aantastingen van alternaria in aardappelen waren dit seizoen relatief laat. Op een proefveld vond HLB begin juli de eerste vlekken en vanuit de praktijk kwamen 2 weken later pas de eerste monsters met alternaria binnen.

Bespuitingen besparen

HLB trekt zelf de conclusie dat aardappeltelers dit seizoen konden besparen op bespuitingen tegen alternaria. Gewasbeschermingsfabrikant BASF sprak dit vorige week nog tegen, omdat op proefvelden blijkt dat onbehandelde objecten weldegelijk veel gewasschade laten zien.

Naast alternaria laat LeafSpot zien dat er veel andere oorzaken zijn voor de bladvlekken in aardappelen. Ozonschade kwam dit seizoen procentueel het meest voor. Verder is opvallend vaak kaligebrek geconstateerd en leek ook sclerotinia meer voor te komen dan normaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer