Ontheffing+scheurverbod+alsnog+geweigerd
© Agerland

Ontheffing scheurverbod alsnog geweigerd

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft de vraag om een tijdelijke ontheffing van het scheurverbod voor grasland afgewezen. LTO Nederland, die het verzoek had ingediend, reageert teleurgesteld.

Half augustus drong LTO aan om graslandvernieuwing op zand en löss tijdelijk toe te staan voor percelen die beschadigd waren door bijvoorbeeld droogte of ganzen. In eerdere jaren gebeurde dat ook al en de komende jaren krijgt deze mogelijkheid zelfs een structureel karakter in het kader van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Meer risico

Toch weigert Dijksma dit jaar de ontheffing te verlenen. Ze erkent dat het voor de ondernemers voordelen zou hebben, maar ze wijst ook op het grotere risico op uitspoeling bij graslandvernieuwing in het najaar.

Nu het kabinet de onderhandelingen met Brussel is begonnen over het vijfde actieprogramma, durft de staatssecretaris het niet aan. Juist de zand- en lössgebieden, waarvoor de ontheffing was aangevraagd, vormen ‘een kritisch onderdeel’ van het overleg met de Europese Commissie laat ze LTO weten.

Te laat

LTO Nederland is zeer teleurgesteld. Het onbegrip wordt nog vergroot door het late tijdstip waarop Dijksma haar beslissing bekend maakt. Ruim twee maanden verkeerden de veehouders in onzekerheid. Pas nu de periode voor graslandvernieuwing voorbij is, komt er als mosterd na de maaltijd duidelijkheid.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer