Stikstofslot van Nieuwkoopse Plassen

De zware beperkingen voor boeren in en rond de Nieuwkoopse Plassen en de Meijegraslanden gaan van tafel. Provincie Zuid-Holland gaat het Natura 2000-gebied uit de zwaarste categorie zetten.

Stikstofslot+van+Nieuwkoopse+Plassen
© Mike Schellart

Dat bleek maandagavond tijdens een bijeenkomst van provincie Zuid-Holland. Daar stelden de 3 werkgroepen hun advies voor het Natura 2000-beheerplan vast.

Dat betekent dat het slot van een derde van het Groene Hart af gaat. In totaal gaat het om een gebied van 58.000 hectare met zo'n 1.000 veehouders. Zij kunnen hun bedrijven verder ontwikkelen.

Aftikken

'Het is geweldig nieuws. Hier hebben we jarenlang voor gestreden', meldt Sjaak Voorend namens LTO Noord . 'We houden een slag om de arm. Het verhaal moet nog bestuurlijk worden afgetikt.'

De provincie gaat de stikstofuitstoot verminderen langs 3 'aanvliegroutes: herstel van het veenmosrietland, verbetering van de waterkwaliteit en landelijke maatregelen voor de landbouw.

Veenmosrietland

Voornaamste reden om de Nieuwkoopse Plassen uit de zware Natura-categorie te halen, is dat het kwetsbare veenmosrietland nu wordt hersteld. Tot 2030 moet het rijk hierin € 13,6 miljoen steken, luidt het advies van de werkgroepen.

'Essentieel is dat deze maatregelen worden verankerd in het beheerplan. Anders is het stikstofplaatje niet rond te krijgen. Als het geld binnen is, kan je pas echt zeggen dat het slot eraf is', vindt werkgroeplid en bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord Zuid-Holland.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer