Doorzaai+levert+meer+gras+op
© Nieuwe Oogst

Doorzaai levert meer gras op

Doorzaai van grasland op zandgrond heeft een opbrengstverhogend effect. Zo luidt de voorzichtige conclusie van een driejarige praktijkproef van Forfarmers Hendrix in het Overijsselse Beerze.

Het gaat om een indicatie, gebaseerd op doorzaai met een Grass Profi van Evers van 6 meter breed. Het mengvoerbedrijf startte in 2011 met de proef op percelen van melkveehouders in Beerze en Rijssen.

De proefvelden werden ingezaaid met 15 en 30 kilo graszaad en met 30 en 60 kilo iSeed.

Meeropbrengst

In Beerze bedroeg de meeropbrengst op drie van de vier velden ongeveer 500 tot 550 kilo droge stof meer ten opzichte van het controleveld. Bij de hoeveelheid VEM per kilo droge stof bleek er geen verschil te zijn, maar wel in VEM-opbrengst per hectare.

In combinatie met de hogere drogestofopbrengst is de totale eiwitopbrengst per hectare ook hoger.

Droge zandgrond

Op de zeer droge zandgrond in Rijssen was daarentegen geen enkel verschil te zien tussen de verschillende velden. Braakman wijt dit aan een hoog aandeel ruw beemdgras in de bestaande grasmat en de droogtegevoeligheid van het perceel.

De opbrengstverhoging in Beerze komt bij een prijs van 20 cent per kilo droge stof overeen met circa 100 euro.

De kosten voor graszaad en doorzaai komt bij 15 kilo graszaad neer op 105 euro, waarvan 30 euro voor het doorzaaien. In één jaar zou de investering dan vrijwel zijn terugverdiend.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer