Praktijknetwerk%3A+meer+stikstof+voor+goede+kuil
© Koos van der Spek

Praktijknetwerk: meer stikstof voor goede kuil

Daling van het ruw eiwit in graskuilen, dalende bodemvruchtbaarheid en stijgende voerkosten. Volgens deelnemers aan praktijknetwerk ‘Duurzame Voerproductie’ in Flevoland duidelijke aanwijzingen dat de stikstofnormen voor grasland te laag zijn.

In de periode 2006-2012 liggen de voerkosten 2,52 euro per 100 kilo melk hoger dan in 2001-2005. Naast de autonome voerprijsstijging is een belangrijk deel van de voerkostenstijging (0,95 euro) toe te schijven aan de vermindering van de eigen voerproductie.

Dat blijkt uit praktijknetwerk ‘Duurzame Voerproductie’ van de VBB in Flevoland in de afgelopen twee jaar.

Indicator voerproductie

De daling van het ruw eiwit was de indicator voor de teruglopende voerproductie van eigen grond bij de start van het project. De resultaten van het project werden gisteren in Swifterbant gepresenteerd.

Uit cijfers die laboratorium Altic analyseerde, blijkt dat het ruw eiwit in de graskuilen na 2006, het begin van de gebruiksnormen, is gezakt onder de streefwaarde van 160 à 190 RE.

‘Daardoor is meer aankoop van eiwit nodig, één van de oorzaken van de stijgende voerkosten’, zegt Johannes Schra van Altic.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer