Beheer veenmos haalt slot van Groene Hart

Voor een goed beheer van het veenmosrietland in Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen moet tot 2030 €13,6 miljoen beschikbaar komen. Met deze maatregel kan vervolgens het slot van het Groene Hart.

Beheer+veenmos+haalt+slot+van+Groene+Hart
© Jan Arkesteijn

Dat stellen de voorzitter van de 3 regionale werkgroepen in een advies in opdracht van provincie Zuid-Holland. De zware beperkingen voor 1000 boeren in een straal van 10 kilometer rond de Nieuwkoopse Plassen kunnen met een goed beheer van het veenmosrietland van tafel.

Wel is 'het wenselijk om innovaties in de landbouw te stimuleren die de stikstofemissie uit de landbouw verminderen, waarbij het toekomstperspectief voor de landbouw behouden blijft', meldt provincie Zuid-Holland in een persbericht. Hiermee is in eerste beheerperiode van 6 jaar een bedrag van € 15 miljoen gemoeid en daarna tot 2030 nog eens €25,5 miljoen.

Veenmosrietland
De werkgroepen hebben de afgelopen maanden onderzocht of het haalbaar is het veenmosrietland in de Nieuwkoopse Plassen in stand te houden, welke maatregelen nodig zijn en dat de kosten zijn. Deze maatregelen gaan onderdeel uitmaken van het beheerplan van het Natura 2000-gebied.

Het veenmosrietland is een van de internationale doelstellingen van het Natura 200-gebied. Dit plantje is gevoelig voor stikstof en dreigt te verdwijnen. Met een beter natuurbeheer en een kjlagere concenttratie stikstof is dit te verhelpen.

Lobby

LTO Noord is blij met het advies van de werkgroepen. 'Het is geweldig nieuws. Hier hebben we jarenlang voor gestreden', meldt Sjaak Voorend namens LTO Noord. 'We houden een slag om de arm. Het verhaal moet nog bestuurlijk worden afgetikt.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer