Rijpaden+in+grasland+lijken+nuttig
© eigen foto DLV Plant

Rijpaden in grasland lijken nuttig

In het kader van project 'Duurzame Voerproductie' in Flevoland is gekeken naar de negatieve effecten van berijden van grasland op de opbrengst. 'Opmerkelijk is dat als boeren al het werk in hetzelfde spoor uitvoeren, er de minste rijschade optreedt', zegt Herman Krebbers van DLV Plant.

Deze uitkomst sluit aan bij onderzoek in Denemarken. Door alle werkzaamheden als bemesten, maaien, harken, schudden op oprapen in hetzelfde rijspoor uit te voeren, is een aanzienlijk voordeel te behalen.

Dat zou pleiten voor vaste rijsporen in grasland, bijvoorbeeld elke 12 meter.

In het kader van het project zijn drie mestaanwendingstechnieken met elkaar vergeleken: tankwagen, sleepslang en een zelfrijder. Daarnaast spelen ook werkzaamheden bij de voerderwinning een rol.

Wieldruk

De schade is vooral afhankelijk van de wieldruk en de oppervlakte die wordt bereden. De verliezen variëren van 300 tot 1.400 kilo drogestof per hectare, bij een opbrengstniveau van 18 ton drogestof per hectare.

De sleepslag geeft de minste schade, vooral in natte jaren. Het nut van hondengang bij de zelfrijder, waarbij wielen van de bemester in verschillende sporen rijden, is gering.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer