Mogelijk+bilaterale+overeenkomst+Rusland
© Persbureau Noordoost

Mogelijk bilaterale overeenkomst Rusland

Als er geen Europese oplossing komt om de grenzen van Rusland weer open te krijgen voor aardappelen en plantmateriaal uit de Europese Unie dan overweegt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een bilaterale overeenkomst.

De bilaterale overeenkomst zou vooral moeten gelden voor Nederlands aardappelpootgoed. Vergelijkbare afspraken zijn door het ministerie van Economische Zaken ook al gemaakt met Rusland over kalfsvlees.

De mogelijkheid van onderlinge afspraken tussen Rusland en Nederland opperde Dijksma gisteren tijdens een gesprek met Russische autoriteiten. De bewindsvrouw benadrukte daarbij het belang van Nederland om weer markttoegang te krijgen tot Rusland.

Snelle oplossing

Ook Rusland maakt zich zorgen over de export van hun eigen agrarische producten richting de Europese Unie. Dijksma heeft in de Europese ministerraad al vaker aangegeven dat een snelle oplossing voor de handelsbelemmering is gewenst.

Het gebruik van Nederlands pootgoed is belangrijk voor de Russische aardappelteelt. De autoriteiten erkennen dat pootaardappelen uit Nederland meer dan welkom zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer