Dijksma%3A+fytosanitaire+transparantie+Rusland
© Nieuwe Oogst

Dijksma: fytosanitaire transparantie Rusland

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) is bereid om Russische autoriteiten mee te laten kijken in het fytosanitaire controlesysteem voor aardappelen en plantmateriaal.

Deze transparantie moet de Russen meer vertrouwen geven in de fytosanitaire controles in Europa. Ook wil Nederland in het kader van de openheid op een website bijvoorbeeld bedrijfsgegevens plaatsen van aardappeltelers en kwekers van sierteeltproducten.

Dijksma is deze week in Moskou voor een bezoek aan een grote landbouwbeurs. De staatssecretaris wil haar contacten met de Russische minister van Landbouw onder meer gebruiken om de ban op aardappelen en plantmateriaal uit de Europese Unie te bespreken.

Snelle oplossing

Voor deze producten zijn de grenzen van Rusland sinds 1 juli gesloten. Volgens Dijksma is er gezien de Nederlandse handelsbelangen behoefte aan een snelle oplossing.

In haar gesprek met de Russische minister zal Dijksma ook de inzet van de Europese Commissie aankaarten. Zij zal daarbij aandringen op het ondertekenen van een overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Rusland over fytosanitaire afspraken en maatregelen.

Traceerbaarheid

Een belangrijke eis van Rusland is dat de traceerbaarheid van handel in plantmateriaal tussen lidstaten binnen de EU aanmerkelijk moet verbeteren. Dit met betrekking tot de fytosanitaire garanties.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer