Dijksma houdt mestplannen overeind

Staatssecretaris Sharon Dijksma houdt haar inzet voor het vijfde actieplan Nitraatrichtlijn recht overeind. Ze wil niet weten van toegevingen aan de kritiek vanuit de agrarische sector.

Dijksma+houdt+mestplannen+overeind
© Jos van Leeuwen

Dat werd vanavond duidelijk in een debat van Dijksma met de Tweede Kamer. Met name VVD, CDA en SGP luidden de noodklok over de voorstellen waar de staatssecretaris mee naar Brussel wil.

Geen ruimte

Dijksma ziet echter geen enkele ruimte voor bijstellingen. Dat zou er volgens haar toe leiden dat Nederland voor de komende jaren geen derogatie meer krijgt. Dat zou de melkveehouderij 190 miljoen euro per jaar kosten en leiden tot verdringing van varkensmest.

Ze hield de Kamer voor dat ze zelf eigenlijk niets nieuws bedacht heeft, maar dat ze alleen uitvoert wat in vorige actieprogramma’s al is toegezegd. ‘We moeten leveren wat we eerder hebben beloofd.’

Bodemvruchtbaarheid

De gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid zijn volgens Dijksma een verantwoordelijkheid van de boer. Die ‘moet aan de juiste knoppen draaien.’ Ze verwees naar een WUR-rapport dat er geen aanwijzingen zijn dat het mestbeleid de afgelopen jaren heeft geleid tot een lagere bodemvruchtbaarheid.

‘Het is van groot belang dat u mij de ruimte geeft om de Europese Commissie er van te overtuigen dat we doen wat nodig is’, hield de staatssecretaris de Kamer voor. Morgen wordt daarover meer duidelijk, dan kunnen de Kamerleden moties indienen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer