Dijksma%3A+perspectief+voor+akkerbouw
© Foto: Schuttelaar

Dijksma: perspectief voor akkerbouw

'Ondanks alle veranderingen die staan te gebeuren, ziet de toekomst voor de akkerbouw in Nederland er goed uit', zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Volgens de bewindsvrouw is het goed dat de akkerbouwsector zichzelf in het zonnetje zet tijdens de Week van de akkerbouw. Dijksma sprak afgelopen dinsdag in Doorn tijdens seminar 'Proef de Toekomst' over de status en toekomst van de Nederlandse akkerbouw.
Vooruitkijkend ziet Dijksma volop perspectief voor de akkerbouw. Zij noemt de sector weerbaar en vooruitstrevend. Toch moet er volgens haar ook veel veranderen en wil ze de ondernemers daarbij geen rad voor de ogen draaien.

Sector heeft sleutel

'Alleen duurzame akkerbouw heeft toekomst. Op het gebied van mestgebruik en vergroening zijn nog stappen te zetten. Wij ondersteunen daarbij het beleid in de Europese Unie (EU) en bepalen als overheid de randvoorwaarden. Voor de invulling heeft de sector zelf de sleutel in handen.'

Dijksma ziet voor de akkerbouw meer kansen dan bedreigingen. Ze acht de sector voldoende innovatief om met de veranderingen om te gaan.

'De toekomst van de akkerbouw heeft een stevig verleden als fundament. De bijdrage die we kunnen leveren aan de wereldvoedselvoorziening blijft aanzienlijk, vooral in de vorm van kennis.'

Landbouwkoek kleiner

De staatssecretaris erkent dat de landbouwkoek in de EU kleiner is dan voorheen. 'Maar gelukkig blijven er wel vergoedingen voor boeren die willen vergroenen. Verder ben ik erg blij met de Europese steun voor jonge agrarische ondernemers.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer