Dijksma+wil+snelle+oplossing+importverbod
© Nieuwe Oogst

Dijksma wil snelle oplossing importverbod

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) dringt bij de Europese Commissie (EC) aan op een snelle oplossing voor het importverbod van pootaardappelen, consumptieaardappelen en plantgoed naar Rusland.

Het importverbod betreft plantaardige producten uit de Europese Unie. Gezien het handelsbelang van Nederland wil Dijksma dat de EC niet te lang wacht met vervolgstappen.

De staatssecretaris van Economische Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer na vragen van VVD-kamerleden Lodders, De Liefde en Ten Broeke. Wel onderstreept ze het belang dat de lidstaten en de EC in het overleg met Rusland samen optrekken.

Fytosanitair systeem

'Wij steunen de Europese Commissie in haar voorstel om de traceerbaarheid van plantmateriaal tussen lidstaten te verbeteren. Verder zijn wij bereid om ons fytosanitair systeem te laten auditen door de Russische autoriteiten om het vertrouwen te versterken', geeft Dijksma aan.

Ze voegt eraan toe dat ze het initiatief zal nemen om samen met de boomteeltsector te kijken of voor plantmateriaal meer fytosanitaire garanties zijn in te bouwen.

Goede dialoog

Rusland stelde per 1 juli het importverbod in vanwege onvrede over het fytosanitaire systeem in de Europese Unie (EU). Dijksma gaat er vooralsnog vanuit dat de EU en de Russische Federatie via een goede dialoog tot een oplossing komen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer