Boerin+aangeslagen+door+Ongehoord%2Dactie
© Pieter Stokkermans

Boerin aangeslagen door Ongehoord-actie

Pluimveehoudster Elly de Kort uit het Brabantse Hulten is aangeslagen door de wijze waarop actiegroep Ongehoord haar Beter Leven-bedrijf in beeld heeft gebracht.

De Kort is voorzitter van de LTO/NOP kring vleeskuikenhouders en is lid van de vakgroep pluimveehouderij LTO/NOP. Ongehoord brak onlangs in haar vleeskuikenstal in. Zij produceert kippen met één ster van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming.

Ook in andere Beter Leven- en biologische pluimveestallen, verspreid over Nederland werd ingebroken en gefilmd.

Volgens Ongehoord hebben haar kippen ‘een rotleven’. Op de beelden zijn overigens één dode kip, één kreupele kip en één kip met een pootafwijking te zien. Het is volgens de Brabantse pluimveehoudster niet te voorkomen dat kippen ziek worden en dood gaan. ‘Ook in een Beter Leven-stal gebeurt dat.’

Ongehoord heeft volgens haar maar één doel en dat is de pluimveehouderij ten gronde te richten. ‘Eerst was gangbaar aan de beurt, nu Beter Leven en biologisch.’

Gezondheid

Uiterst verbolgen is zij over het feit dat de activisten door in te breken de veiligheid en gezondheid van de dieren op het spel hebben gezet. ‘Iedereen die wil komen kijken, is bij ons welkom. Ze hoeven alleen maar aan te bellen’, zegt De Kort, tevens lid van de Kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP.

‘Deze actievoerders hebben niet de bij ons verplichte bedrijfseigen kleding gedragen en ik weet niet waar ze hiervoor zijn geweest.’ Dat brengt volgens haar onaanvaardbare risico’s op (dier)ziekteverspreiding met zich mee.

De Kort heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De pluimveehoudster heeft echter niet de illusie dat de politie zich erg druk maakt. ‘Ze maken er melding van, is mij verteld.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer