Ongehoord+breekt+in+bij+kuikenhouders
© WUR

Ongehoord breekt in bij kuikenhouders

Actiegroep Ongehoord heeft onlangs opnieuw ingebroken in stallen en illegale beelden gemaakt van zogenoemd dierenleed bij gangbare, biologische en Beter Leven-kippen.

De inbraken waren bij twee biologische vleeskuikenhouders in Lelystad en Dreumel, bij Beter Leven-producenten in Hulten, Loppersum (1 ster) en Terschuur (2 sterren) en bij gangbare kuikenhouders in Hedel, Anna Paulowna, Nijeberkoop en Hengevelde.

Op de beelden zijn zieke, gewonde en dode dieren te zien.

De Dierenbescherming zegt zich ervan bewust te zijn dat het houden van productiedieren in hoge aantallen onherroepelijk slachtoffers oplevert.

Minimum

'Het is ons doel om dat aantal slachtoffers tot een minimum te beperken. Wij zien met eigen ogen dat het welzijn van kippen dankzij het Beter leven kenmerk zienderogen is toegenomen', stelt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

De beelden van Ongehoord geven volgens Dales een onvolledig beeld van de situatie in de hele stal.

Bij kippenhoudster Elly de Kort, volgens Dales voorvechtster van beter dierenwelzijn en een van de pioniers van het Beter Leven kenmerk, is ook ingebroken en filmde Ongehoord één dode kip, één kreupele kip en één kip met een afwijkende poot.

Uitzoeken

'Als het gaat om het welzijn van kippen die onder ons Beter leven kenmerk vallen, is er bij ons vooralsnog geen enkele twijfel dat zaken niet kloppen. De beelden zijn echter ernstig genoeg om uit te zoeken of er incidenteel zaken niet goed gaan', aldus Dales.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer