LTO%3A+inbraken+konijnenhouderij+onacceptabel
© LTO Nederland

LTO: inbraken konijnenhouderij onacceptabel

Acties van dierenrechtenorganisatie Ongehoord op 7 konijnenbedrijven in Nederland zijn onwettig en moeten door justitie worden aangepakt. 'Dit is onacceptabel en gaat alle perken te buiten', stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op een publicatie vanmorgen in het Algemeen Dagblad.

LTO Nederland neemt afstand van acties, waarbij dierenactivisten zich illegaal toegang verschaften tot bedrijven. Een halfjaar geleden overkwam varkenshouders precies hetzelfde. De opnames bij konijnenbedrijven zijn de afgelopen weken vrijwel zeker ’s nachts gemaakt. LTO Nederland stelde de betrokken politiediensten van de inbraken op de hoogte.

De betrokken konijnenhouders kregen van LTO het dringende advies om aangifte te doen bij de politie. 'We hebben minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dringend verzocht om op te treden en de politie aan te sporen deze actievoerders op te pakken', benadrukt Maat. Hij noemt het bijzonder dat bij voorzitter Sjef Lavrijsen van de LTO-vakgroep in het geheim beelden zijn gemaakt, terwijl Lavrijsen zijn bedrijf openstelt voor elke bezoeker.

Buitenproportie

Het werd afgelopen vrijdag bekend dat actiegroep Ongehoord opnieuw zonder toestemming bedrijven bezocht en hokken met konijnen filmde. Maat noemt het buitenproportie wat er nu gebeurt. De bezochte konijnenhouders worden volgens hem ten onrechte aan de schandpaal genageld. Met selectief gemaakte beelden en gemonteerde opnames wordt een beeld neergezet van deze sector, dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Maat: 'Op elke veehouderij komen geboortes en dierziektes voor en dus ook sterfte van dieren.' Hij wijst op het traject (2010-2016) en de richtlijnen van de overheid die op het gebied van dierenwelzijn gelden. 'De konijnenbedrijven in ons land doen het juist op dat terrein aantoonbaar beter dan elders in Europa. Het heeft dan ook geen pas om deze ondernemers zo in de hoek te zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer