PPE%3A+beelden+Ongehoord+eenzijdig
© PVE

PPE: beelden Ongehoord eenzijdig

De illegale filmbeelden die actiegroep Ongehoord maakte na te hebben ingebroken in kuikenstallen zijn eenzijdig en geven een onvolledig beeld. Bedrijven in Brabant, Gelderland, Overijssel, Friesland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen werden 'bezocht'.

'Deze dierenactivisten hebben illegaal dieren in pluimveestallen gefilmd. De opnames zoomen met name in op individuele dieren', zegt Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

'Het houden van dieren gaat echter helaas soms gepaard met ziekte en sterfte. Vanzelfsprekend probeert de sector dit tot een minimum te beperken.'

De sector noemt de wijze van kippen houden in Nederland positief. 'Wij werken volgens strenge Nederlandse normen, vaak hoger dan Europese normen en zijn continu bezig te voldoen aan de marktvraag naar meer dierenwelzijn en duurzaamheid.'

Kwalijk

PPE noemt het 'bijzonder kwalijk' dat actiegroepen en burgers zich zonder toestemming toegang verschaffen tot een bedrijf door insluiping of inbraak.

Het ongewenste bezoek kan volgens het productschap ziekteoverdracht in de hand werken en de dieren veel stress bezorgen. Inbraak leidde in sommige gevallen al tot direct brandgevaar op het bedrijf en vernieling van eigendommen van pluimveehouders.

Niets te verbergen

PPE zegt dat de pluimveesector niets te verbergen heeft en daarom ook geregeld open dagen houdt. 'Ook is het bij veel pluimveehouders mogelijk om privé, op afspraak, een bezoek te brengen aan het bedrijf.'

De sector nodigt journalisten uit om zelf te komen kijken. 'Voor één dag, maar ook voor meerdere dagen. Zo ontstaat een veel beter, genuanceerd beeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer