Geitenhouders+gezocht+voor+onderzoek
©

Geitenhouders gezocht voor onderzoek

Studenten van HAS Den Bosch zoeken geitenhouders die ervaring hebben opgedaan met het extra laten slijten van geitenklauwen.

De studenten doen voor het praktijknetwerk Ontwerp Duurzame Geitenstallen onderzoek naar klauwslijtage bij geiten. Er is echter nog weinig literatuur beschikbaar op dit gebied.

Helling

Het onderzoek is in december vorig jaar gestart op de Geitenfarm van Bennie Aarts in Nederweert-Eind. Inmiddels is het eerste deel van de proef afgerond. Een groep geiten heeft de beschikking over een helling voorzien van een ruwe coating.

Deze ruwe coating kan helpen om de klauwen van melkgeiten te laten afslijten.

Ervaring

Uit de eerste resultaten van een onderzoek naar klauwslijtage blijkt dat de geiten te veel stil stonden op de gecoate helling om de klauwen kort te laten blijven. Het succesvol toepassen van een helling om geitenklauwen te laten slijten, verdient daarom nog extra onderzoek.

Wellicht zijn er geitenhouders die ervaring hebben opgedaan met het extra laten slijten van de klauwen door het toepassen van bijvoorbeeld ruwe vloeren. Reacties kunnen naar netwerkbegeleider Mireille Gijsberts: GiM@hasdb.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer