Kosten+test+genotypering+omlaag
© Nieuwe Oogst

Kosten test genotypering omlaag

Geitenhouders die deelnemen aan een erkend fokprogramma voor het fokken op TSE-resistentie krijgen een lagere Europese bijdrage van de testkosten van genotypering.

De bijdrage was 50% van de bruto-kosten van een test met een maximum van € 10. Dit is gewijzigd naar een vaste bijdrage van € 4 per test, ongeacht de kosten van de test.

Naar aanleiding van deze gewijzigde bijdrage van de Europese Unie berekenen de betreffende laboratoria of organisaties al de aangepaste korting van € 4 per test vanaf 1 januari 2012 door aan de veehouders.

Het gaat dan om het Dr. Van Haeringen Laboratorium, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de organisatie voor geiten- en schapenfokkers NSFO.

Scrapie

De Nederlandse schapenfokkerij zet zich al jarenlang in om schapen te fokken die minder vatbaar zijn voor scrapie, genotype ARR/ARR.

Dankzij die inspanningen liep het aantal besmettingen met scrapie terug van ongeveer 40 per jaar naar 0 gevallen in 2011. Dat betekent dat de kosten van het Diergezondheidsfonds voor scrapie omlaag zijn gegaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer