150 bezoekers gmo-proefveld WUR

De publieksdag voor de onderzoeksprojecten DuRPH en Bio-Impuls in Wageningen heeft gisteren 150 bezoekers getrokken. Zij kregen de gelegenheid om een proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen te bekijken.

150+bezoekers+gmo%2Dproefveld+WUR
© Nieuwe Oogst

De onderzoekers Anton Haverkort en Edith Lammerts van Bueren gaven bij het proefveld een toelichting op beide onderzoeksprojecten van Wageningen UR (WUR).

Cisgenese

DuRPh is het project Duurzame resistentie tegen Phytophthora in aardappelen. Onderzoekers ontwikkelden hiervoor een veredelingstechniek op basis van cisgenese om resistentiegenen te lokaliseren en isoleren en in te bouwen in bestaande aardappelrassen.

Bio-Impuls is een vergelijkbaar project voor de biologische aardappelsector. Bij dit project is het de doelstelling om via traditionele veredeling nieuwe resistenties uit wilde soorten in te kruisen. Uiteindelijk moeten daaruit nieuwe resistente rassen ontstaan.

Langer doorgroeien

Op de proefvelden is duidelijk te zien dat de objecten met ingebouwde of ingekruiste resistentiegenen beter bestand zijn tegen phytophthora. Zonder resistentie zijn de gewassen veelal volledig afgestorven. Met bij voorkeur gestapelde resistentie blijft het gewas veel langer doorgroeien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer