'Activisten schaden biologische landbouw'

Actievoerders die in juli twee proefvelden met gmo-aardappelen vernielden in Drenthe en Groningen, schaden volgens onderzoekers van Wageningen UR ook de ontwikkeling van biologische aardappelrassen.

%27Activisten+schaden+biologische+landbouw%27
© Nieuwe Oogst

In de onderzoeksprogramma's DuRPh en Bio-Impuls van Wageningen UR werken biologische en gmo-veredelaars samen om resistentie tegen phytophthora in te kruisen in bestaande aardappelrassen.

Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar biologische plantenveredeling, meldt op de website van studentenblad Resource dat voor de bestrijding van phytophthora alles uit de kast moet worden getrokken.

Resistentiegenen

De biologische veredelaars maken in Bio-Impuls geen gebruik van genetische modificatie. Wel gebruiken ze de kennis over resistentiegenen die is verkregen via gmo-technieken.

Onderzoeker Bert Lotz van Wageningen UR vertelt dat door vernieling van de veldproef minder vergelijkingsmateriaal beschikbaar is om vast te stellen in hoeverre phytophthora-stammen zich aanpassen aan de resistentiegenen.

Die kennis is zowel van belang voor biologische aardappelrassen als voor de cisgene aardappel die Wageningen UR ontwikkelt via DuRPh.

Publieksdag

Morgen (donderdag 15 augustus) stelt de Plant Sciences Group van Wageningen UR een niet vernield proefveld met gmo-aardappelen open voor het publiek. Onderzoekers geven daar nader uitleg bij de betreffende onderzoeksprogramma's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer