DuRPh bewijst meerwaarde cisgenese

Na 7 jaar onderzoek binnen het project Duurzame Resistentie tegen Phytophthora (DuRPh) zijn goede resultaten geboekt met het inbouwen onder laboratoriumomstandigheden van resistentie genen in bestaande aardappelrassen via cisgenese.

DuRPh+bewijst+meerwaarde+cisgenese
© Nieuwe Oogst

Het DuRPh-project richt zich op duurzame resistentie door de stapeling van meerdere resistentie-genen van phytophthora in Première, Desiree en het zetmeelras Aveka. Doel is de resistentieveredeling uiteindelijk volledig uit te voeren met soorteigen genen.

Het proefveld van DuRPh bij Wageningen laat duidelijk de verschillen zien tussen de planten met en zonder resistentiegenen. Op de onbespoten veldjes met planten die via cisgenese resistent zijn gemaakt, is het loof nog redelijk vitaal. De niet-resistente planten zijn volledig aangetast.

Besparen

Volgens Anton Haverkort van Plant Research International (PRI) en projectleider van DuRPh blijkt uit dit resultaat de meerwaarde van cisgenese voor de resistentieveredeling in aardappelen. Dankzij duurzame resistentie kunnen aardappeltelers enorm besparen op bespuitingen met fungiciden tegen phytophthora.

'Als cisgenese zowel maatschappelijk als vanuit de Europese wetgeving erkend wordt als gangbare veredelingsmethode, dan moet het lukken om op korte termijn goede resistente aardappelrassen op de markt te brengen', aldus Haverkort.

Looptijd

Het DuRPh-project heeft een looptijd van 10 jaar, waarvan inmiddels bijna 7 jaar zijn verstreken. De komende jaren gaan de onderzoekers verder met stapeling van resistentiegenen in de onderzoeksrassen. Ook onderzoeken ze in welke mate de resistentieveredeling invloed heeft op de oorspronkelijke raseigenschappen (true to type-onderzoek).

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer