Inbouwen resistentie-gen kost € 100.000

Opwaarderen via cisgenese van bestaande aardappelrassen met de gewenste phytophthoraresistentie kost ongeveer € 100.000, stelt Anton Haverkort van Plant Research International (PRI).

Inbouwen+resistentie%2Dgen+kost+%E2%82%AC+100%2E000
© Nieuwe Oogst

Naast het inbouwen van de resistentie moeten kwekers nog wel de planten selecteren die de gewenste weerstand tegen phytophthora in het veld ook daadwerkelijk laten zien.

Verder is een test nodig om te kijken of het betreffende ras naast de resistentie zijn overige oorspronkelijke eigenschappen behoudt.

Resistentie

De investering voor het inbouwen van de resistentie staat volgens Haverkort in geen verhouding tot de naar schatting € 100 miljoen die de aardappelsector op jaarbasis kwijt is aan phytophthora. Het betreft de kosten voor de bestrijding en de opbrengstverliezen.

In het kader van project Duurzame resistentie tegen Phytophthora in aardappel (DuRPh) ontwikkelden PRI-onderzoekers de techniek om resistentiegenen te lokaliseren en in te bouwen in bestaande aardappelrassen.

Patent

Het patent voor de techniek is in handen van Wageningen UR. Als cisgenese maatschappelijk geaccepteerd is en de techniek vermarkt kan worden, zorgt een consortium van stakeholders met Wageningen UR voor de exploitatie.

Vooral veredelingsbedrijven kunnen op verzoek rassen resistent laten maken. 'Het is in principe mogelijk om elk commercieel ras te voorzien van het gewenste setje resistentiegenen', vertelt Haverkort.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer