Zon+schijnt+nuttig+op+daken+akkerbouw
© Nieuwe Oogst Han Reindsen

Zon schijnt nuttig op daken akkerbouw

Op 7,4 procent van de akkerbouwbedrijven zijn zonnepanelen aanwezig. Bij vollegrondsgroentetelers gaat het om 6 procent, blijkt uit cijfers van AgriDirect.

Het aantal bedrijven in de akkerbouwsector met zonnepanelen neemt komende jaren nog flink toe. Eén op de vier akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers heeft plannen te investeren in zonnepanelen.

Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner 2013 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder ruim 4.600 Nederlandse akkerbouwbedrijven en vollegrondsgroentetelers.

Energieopwekking

Ongeveer 3,7 procent van de akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers heeft een windmolen, biogasinstallatie of een andere methode om energie op te wekken. Zo'n 3 procent van de ondernemers in deze sectoren heeft investeringsplannen voor deze vormen van energieopwekking.

‘Het is niet verwonderlijk dat juist deze sector wil investeren in duurzame energie. De akkerbouwsector heeft een goed seizoen gehad en met zonne-energie bespaart de ondernemer flink op de energierekening en zijn productieproces wordt duurzamer’, zegt Ruud Huirne van Rabobank Nederland.

Terug verdienen

Gemiddeld vergt het aanbrengen van zonnepanelen op een schuur een investering van 50.000 euro. Dat is in ongeveer tien jaar tijd terug te verdienen in de situatie dat het volledige energieverbruik wordt gehaald uit de zonnepanelen.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer