'Heffing Chinese zonnepanelen kost banen'

Europa bijt met een importheffing op Chinese zonnepanelen in haar eigen staart. Dat stelt Ron Wit, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

%27Heffing+Chinese+zonnepanelen+kost+banen%27
© Jan Anninga

Bij een heffing van 35 procent, zoals de Europese Commissie waarschijnlijk voorstelt, staan in 2015 naar schatting ruim 240.000 banen in de zonnesector op de tocht in heel Europa.

De Europese industrie beschermen is volgens Wit alleen gunstig voor enkele producenten van zonnepanelen in Duitsland en Spanje, een sector waar relatief weinig banen mee gemoeid zijn.

Banenverlies

Dit weegt volgens Natuur & Milieu niet op tegen het verlies van banen bij de toeleveranciers, handelaren en installateurs van zonnepanelen.

'In de zonne-industrie is slechts een kleine 20 procent van de werkgelegenheid in de Europese Unie toe te rekenen aan de productie van de zonnepanelen, terwijl ruim 80 procent van de banen zich in de rest van de keten bevinden', aldus Wit.

Hogere prijs

'Als de aanschaf van zonnepanelen fors duurder wordt, zal de vraag van de consument afnemen.' Dat betekent volgens hem ook een hogere prijs voor het milieu. 'Want juist zonne-energie is een duurzame energiebron voor de lange termijn met veel draagvlak onder de bevolking.'

Het is nog onduidelijk wat de effecten van een importheffing zijn op de doelstelling van 20% duurzame energie in Europa in 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer