Groene Hart richt zich op bodemdaling

De strijd tegen de bodemdaling is het belangrijkste agrarische kernproject, waarmee de nieuwe stuurgroep Groene Hart tot 2015 aan de slag gaat. De bestuurders van het overkoepelde overheidsorgaan presenteerden vandaag hun plannen in Gouda.

Groene+Hart+richt+zich+op+bodemdaling
© Stuurgroep Groene Hart

De drie provincies, gemeenten en waterschappen in het Groene Hart presenteerden drie thema's voor de komende drie jaar. Dat zijn 'Kansen voor Recreatie en Toersime', 'Ontwikkelen met Groene Hart Kwaliteit' en 'Water, Bodem en Gebruik'. Aan elk thema is een duo bestuurders verbonden.

De stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart is voor de komende periode uitgebreid. Naast provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland zijn ook de gemeenten en de waterschappen in het Groene Hart vertegenwoordigd in de stuurgroep.

Bodemdaling

De agrarische sector wordt alleen genoemd bij het thema Water, Bodem en Gebruik. Centraal staat de strijd tegen bodemdaling. Hiervoor zijn drie kernprojecten opgezet. Dat zijn 'Ruimte voor nnovaties', 'Toekomstverkenning Bodemdalingsgevoelig gebied' en 'Sturen met water'.

Het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) gaat de projecten grotendeels uitvoeren. Het bestuurlijk duo voor dit thema bestaat uit de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber en dijkgraaf Patrick Poelmann van De Stichtse Rijnlanden.

Plattelandstoerisme ontbreekt

In de plannen van het thema Recreatie & Toerisme wordt met geen woord gerept over boeren of de agrarische sector. Ook het plattelandstoerisme wordt niet genoemd. Wel gaan de provincies en de gemeenten samen de promotie van het Groene Hart voortzetten en de waterrecreatie stimuleren.

'We vragen ons af waar de tien iconen van het Groene Hart zijn gebleven', reageert beleidssecretaris Peter van Arkel van LTO Noord Zuid-Holland. 'Die hebben we de afgelopen jaren opgepoetst en mooier gemaakt. Nu zijn ze weg, lijkt het. Tijdens de werksessies heb ik ernaar gevraagd, maar kreeg er geen antwoord op.'

Stevige kritiek

Ook key note-spreker Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, uitte stevige kritiek op de nieuwe plannen van de stuurgroep Groene Hart. 'De resultaten van de afgelopen twintig jaar zijn matig', luidde zijn analyse. 'Het glas is half vol. Het beleid moet beter en effectiever.'

Alleen over het thema Water, Bodem en Gebruik hield De Zeeuw overeind. 'Een sterk en urgent nummer', aldus de hoogleraar. 'Innnovaties zijn gewenst. En daar wordt op ingezet. Wat verder opvalt is dat dit probleem zich ook elders manifesteert. Zo kan ook Laag Holland profiteren van de projecten.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer