Topjaar+weidevogels+Groene+Hart
© Nieuwe Oogst

Topjaar weidevogels Groene Hart

De aantallen en de variëteit weidevogels in het Groene Hart zijn toegenomen, aldus Staatsbosbeheer. Dit tegen de landelijke trend in die een daling laat zien.

De boswachters zijn 'trots' op het resultaat, melden zij op hun website. De vogels zijn vorig jaar geteld in de verschillende natuurgebieden van het Groene Hart.

Vooral in de Wilck en Zaandse Rietveld bij Alphen aan den Rijn, de Donkse Laagten bij Brandwijk en de Reeuwijkse Plassen bij Gouda is de toename fors.

Broeden

Afgelopen broedseizoen was een goed jaar voor grutto’s in De Wilck. Ook andere weidevogels als kievieten, tureluurs en scholeksters broedden er met tientallen paartjes tegelijk.

In het Zaanse Rietveld laten opvallend veel trekvogels zich zien, aldus Staatsbosbeheer. 'Blijkbaar is dit jonge natuurgebied van slechts 38 hectare een goede plek om even tot rust te komen en op te vetten tijdens de voor- en najaarstrek van vogels.'

Wintergasten

De Donkse Laagten (160 hectare) herbergt vooral veel wintergasten als de kolgans, brandgans en kleine zwaan vanwege de blauwgraslanden. De huidige aantallen noemt Staatsbosbeheer hoog. Ook broedt er een grote karekiet in de rietrand.

In de Reeuwijkse Plassen (600 hectare) vertoeven wintergasten als kolgans, kleine zwaan, slobeend, smient en krakeend. Staatsbosbeheer telt er 100.000 vogels.

De weidevogels in het Reeuwijkse land zijn vooral in polder Stein stabiel tot licht stijgend. In het voorjaar slapen hier 1.500 grutto's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  60 %
Meer weer