'Inkoopvoorwaarden niet in wet verankerd'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) voelt er niets voor om de set inkoopvoorwaarden voor varkensvlees wettelijk te verankeren. Die zijn door die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) opgesteld.

%27Inkoopvoorwaarden+niet+in+wet+verankerd%27
© Ruud Ploeg

Als het bedrijfsleven zelf afspraken maakt over verbetering van dierenwelzijn en milieu, hoeft de overheid dat niet vast te leggen in wetten. Dijksma zei dit gisteren tijdens de overhandiging van de Verklaring van Dalfsen.

Daarin zet de varkenssector stappen om staarten minder kort en mogelijk zelfs helemaal niet meer te couperen.

Afspraken maken

Dijksma moedigt bedrijfsleven, brancheorganisaties en organisaties als de Dierenbescherming aan om elkaar op te zoeken en afspraken te maken over verbetering van het leefomstandigheden voor dieren.

'Dat geldt zowel voor de afspraken over stapsgewijs stoppen met couperen van staarten, als ook voor de CBL-inkoopvoorwaarden', zei Dijksma.

Meerkosten

'Als duidelijk is dat deze afspraken meerkosten met zich mee brengen, dan moeten wij de consument daar op aanspreken. Het mag niet zo zijn dat de meerkosten eenzijdig op de boer worden afgewenteld.'

De in Nederland actieve supermarkten stellen vanaf 2015 aan de inkoop van varkensvlees voorwaarden. Die eisen roepen bij varkenshouders vragen op.

CBL-inkoopvoorwaarden

'Ik merk in het veld dat er veel verwarring bestaat over de status van de CBL-inkoopvoorwaarden', zegt LTO-varkensvoorman Maarten Rooijakkers.

'Ook veel leden denken dat deze in de wet worden vastgelegd. Dat is niet zo en over die duidelijkheid ben ik zeer tevreden', geeft hij aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer