NVV: 'Akkoord geeft geen garantie meerprijs'

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft het akkoord over 1 ster varkensvlees in alle supermarkten niet ondertekend. Volgens de NVV zijn er geen garanties gegeven over een meerprijs voor varkenshouders per 2015.

NVV%3A+%27Akkoord+geeft+geen+garantie+meerprijs%27
© Twitter

Ook wilden de supermarkten, volgens de varkensvakbond, geen afspraken maken over controles aan de achterdeur. ‘Wij hebben dus geen enkele garantie dat supers straks toch niet elders goedkoper varkensvlees inkopen’ zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Na ruggespraak met de achterban, besloot de NVV op het laatste moment af te haken.

Meerkosten

Over de onduidelijkheid over het verdienmodel zegt Zwanenburg: ‘In eerste instantie stond in het akkoord dat meerkosten zouden worden gecompenseerd. Op het laatste moment is dat eruit gehaald, omdat niet bekend is of de consument wel extra wil betalen voor duurzaam varkensvlees.'

Jumbo stelde volgens hem bijvoorbeeld dat de draagkracht van de consument al is bereikt. 'Dat betekent dat de varkenshouder maar moet afwachten of zijn extra kosten voor verduurzaming wel worden vergoed door de slachterijen en supermarkten.’

Scepsis

Zwanenburg zegt dat in zijn achterban grote scepsis heerst over de plannen. ‘Zolang zij niet zeker weten dat hun investeringen worden vergoed, stappen zij niet in.’

De markt moet nu haar werk gaan doen, stelt de varkensvakbondvoorman. ‘Dan zal blijken of dit plan kan slagen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer