'Varkenshouder draait op voor kostprijs'

Waar het in andere sectoren normaal is dat kostprijsverhogingen worden doorberekend in de producten, gebeurt dit bij varkensvlees niet. Dat stelt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

%27Varkenshouder+draait+op+voor+kostprijs%27
© Twitter

NVV liet DLV Connecting Agri & Food een analyse maken van de consumenten- en producentenprijs van varkensvlees, afgezet tegen het verloop van de voerprijs. De analyse betreft de jaren 2000 tot en met 2013.

'Het is onthutsend om te zien hoe sinds 2008, toen de grondstofprijzen explosief stegen, de producenten deze kostenstijging moesten opvangen. De consument merkte deze kostenstijging niet, omdat in de winkel het vlees nauwelijks in prijs steeg', zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Kostprijsknelling

De varkenshouders hebben volgens hem een dusdanig zwakke positie in de keten dat zij degene zijn waar deze kostprijsknelling op het bordje komt. ‘Schijnbaar zijn andere ketenpartijen niet in staat om de extra voerkosten voor de varkenshouder in het product af te dwingen.’

Zwanenburg stelt verder dat ook daarom het voor de varkenshouders, zonder goede garanties vooraf, ondoenlijk is om aan de nieuwe extra kostprijsverhogende inkoopvoorwaarden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) te voldoen.

LTO verwacht juist dat varkenshouders hierin een kans zien.

Trendbreuk

Het is in Zwanenburgs ogen ‘absoluut noodzakelijk’ dat er een trendbreuk komt. 'Omdat momenteel de financiële positie van de primaire bedrijven wordt uitgehold, terwijl er juist extra duurzaamheidsinspanningen worden gevraagd.'

Klik voor prijsontwikkelinggrafiek op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer