Rhoonse+boeren+en+provincie+botsen+weer
© Provincie Zuid-Holland

Rhoonse boeren en provincie botsen weer

De zeventien boeren die moeten wijken voor het Buijtenland van Rhoon zijn weer stevig gebotst met provincie Zuid-Holland. Struikelblok is een intentieovereenkomst over de invulling van de natuur en recreatie waaraan de provincie hogere eisen stelt.

De clash werd dinsdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst van het lokale CDA-fractie over het Buijtenland van Rhoon. Gedeputeerde Govert Veldhuijzen was gastspreker, maar trof in de zaal een groep boze boeren die zich niet serieus genomen voelde door zijn ambtenaren en dat lieten ze blijken.

Veldhuijzen sprak over 'enige ruis', maar was niet volledig op de hoogte. Hij moest dan ook veel antwoorden schuldig blijven. Hij maakte zich er wel sterk voor om met de boeren het gesprek aan te gaan om de kwestie op te lossen.

Rustig

De afgelopen periode was het betrekkelijk rustig in de polders bij Rhoon. Onder aanvoering van 'bemiddelaars' Arie Verhorst (voorzitter LTO Noord Zuid-Holland) en Raymond van Praag (wethouder Albranswaard) werden 'stappen gezet' om het Buijtenland van Rhoon met een aantal boeren vorm te geven.

Zij kregen de ruimte zelf hun creativiteit de vrije loop laten en met suggesties komen om de natuur en recreatie in te vullen en vervolgens te beheren. Een aantal heeft daarvoor bedrijfsplannen of is daarmee bezig

Bijlage

Met de boeren die actief in het Buijtenland van Rhoon willen zijn, zou een intentieovereenkomst worden gesloten. Maar op het laatste moment heeft provincie Zuid-Holland daar eind vorige week 'bijlage 5' aan toegevoegd.

Hierin staat zeer gedetailleerd omschreven hoe de natuur en recreatie moet worden ingevuld en onderhouden. Voor de boeren en vooral hun ideeën is nauwelijks ruimte.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editoe Oost-West

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer