‘Aanpak wildschade lastiger’

Het bestrijden van niet beschermde diersoorten die de land- en tuinbouw schade berokken is niet zo eenvoudig als staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken doet voorkomen, vindt LTO Nederland. De middelen zijn juist beperkter geworden.

%E2%80%98Aanpak+wildschade+lastiger%E2%80%99
© Twan Wiermans

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) bracht in opdracht van het Faunafonds de totale kosten en baten van vogels en zoogdieren in de landbouw in kaart. De geschatte schade bedraagt 96 miljoen euro per jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat veel schade (35 miljoen euro) wordt veroorzaakt door onbeschermde diersoorten, waar geen schadevergoeding voor wordt gegeven. Deze vrijgestelde soorten, zoals zwarte kraai, kauw, houtduif en konijn, mogen worden bestreden.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de schade (35,3 miljoen euro) wordt veroorzaakt door beschermde diersoorten. Van die soorten veroorzaken ganzen driekwart van de schade, gevolgd door allerlei zangvogels in de fruitteelt, met name mezen en kraaien.
De meeste schade vindt plaats in gras (73 procent), daarna in fruit (13 procent) en in granen (7 procent).
De VVD stelde deze week Kamervragen naar aanleiding van de CLM-studie. De partij betwijfelt of er wel voldoende instrumenten zijn om de ganzenschade in te perken.

Provincies

Volgens Dijksma ligt de verantwoordelijkheid voor het faunabeheer bij de provincies. ‘Die hebben in het Ganzenakkoord ook instrumenten om de populatie ganzen te bestrijden.’ Wel wil zij verder spreken over de aanpak van wildbeheer bij de behandeling van de Natuurwet.
LTO Nederland is blij dat het onderzoek is uitgevoerd, zegt De Koeijer. ‘Nu is er een rapport waarin de schade objectief is vastgelegd.’ De schade blijkt overigens meer dan 1.000 euro per bedrijf te zijn en daarvan wordt zo’n 15 procent vergoed, zegt De Koeijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer