%E2%82%AC+300+vooruitbetalen+bij+wildschade
© Ida Hylkema

€ 300 vooruitbetalen bij wildschade

Boeren moeten € 300 betalen voordat zij bij het Faunafonds een vergoeding kunnen vragen van de schade die wild op hun bedrijf veroorzaakt. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker besloten.

LTO is onthutst en boos over het besluit van de staatssecretaris. 'Boeren moeten nu €300 euro betalen voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen', zegt Peter de Koeijer dossierhouder Flora en Fauna van LTO Nederland. 'Terwijl we weten dat talloze verzoeken worden afgewezen.'

In de maatregelen is ook opgenomen dat als er schade wordt toegewezen, 95% van de schade wordt uitgekeerd met een minimum van € 250 eigen risico. Dat komt bovenop het behandelbedrag van €300.

Terugdraaien

Volgens LTO wordt nu duidelijk hoe de boeren steeds meer opdraaien voor de wildschade die de groei van verschillende wildsoorten met zich meebrengt. LTO vindt dat de maatregel moet worden teruggedraaid.

Het voorstel om het behandelbedrag van € 300 komt van de provincies. 'Zij hebben dit zonder te overleggen met de agrarische sector voorgelegd aan Bleker', stelt De Koeijer.

Bezuinigen

De provincies zijn met de maatregelen gekomen omdat ook zij met bezuinigingen te maken hebben. LTO snapt dat er bezuinigd moet worden maar vindt dat deze gezocht moet worden in maatregelen om het aantal schadeveroorzakers terug te brengen. Ook moeten de overheadkosten van het hele systeem dalen.

LTO liet eerder dit jaar al aan het IPO (koepelorganisatie van provincies) weten vierkant tegen zo’n ‘behandelbedrag’ te zijn. Op 1 januari zal het behandelbedrag ingaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer