Provincies%3A+bedrag+wildschade+terecht
© Willem Dijkema

Provincies: bedrag wildschade terecht

Instellen van een behandelbedrag van € 300 bij wildschade is terecht, vinden de provincies. 'Taxaties van landbouwschade zijn een grote kostenpost en het is logisch dat boeren daaraan meebetalen', zegt een woordvoerder namens de provincies.

Boeren moeten € 300 betalen voordat zij bij het Faunafonds een vergoeding kunnen vragen van de schade die wild op hun bedrijf veroorzaakt. Dat besloot EL&I-staatssecretaris Henk Bleker deze week.

De kritiek vanuit boeren, dat zij opdraaien voor de kosten van snel groeiende populaties wildsoorten als de ganzen, is volgens de provincies niet terecht.

'In foerageergebieden kunnen boeren voordelige overeenkomsten afsluiten en tegelijkertijd wordt de schade buiten de foerageergebieden nog steeds voor 95% vergoed.'

Bezuinigen

Met het sluiten van decentralisatieakkoord Natuur kwamen rijk en provincies overeen om € 600 miljoen te bezuinigen op het natuurbeleid. Daarbij wordt ook bespaard op de uitvoeringskosten van het Faunafonds, geven de provincies aan.

LTO is faliekant tegen het instellen van een behandelbedrag. 'Boeren moeten nu € 300 betalen voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen', zegt Peter de Koeijer, dossierhouder Flora en Fauna van LTO Nederland. 'Terwijl we weten dat talloze verzoeken worden afgewezen.'

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer